JODIS-szal a jódhiány ellen! Töltődjön fel Ön is a jód erejével!

Pajzsmirigy betegség

A pajzsmirigy a nyak elülső részén lévő lepke alakú szervünk, melyet a gége magasságában egy lebeny egyesít. Érinti a nyaki artériákat, vérellátása méretéhez képest kiemelkedően nagy. Jódtartalmú T3 és T4 hormont juttat a szervezetbe. Ahhoz, hogy e szervünk kifogástalanul funkcionáljon elegendő mennyiségű jód kell. Ha ez nem történik meg akkor nem termel elegendő hormont, térfogata a többszörösére nő és strúma, pajzsmirigy betegség alakul ki.

A pajzsmirigy feladata:

E szervünk más névén belső elválasztású mirigy, mely által előállított hormonok azonnal a vérbe kerülnek és - többek között - nagy hatással vannak az anyagcsere folyamataira is. Elősegítik, tuningolják a szénhidrát-, a fehérje-, és a zsíranyagcserét, továbbá emelik az idegrendszer adrenalinnal szembeni érzékenységét /stressz tűrés/. Nagyon fontos feladata még a növekedési folyamatok optimalizálása is.

A pajzsmirigy normális működése és hormontermelése:

A hormonok előállítását a hipotalamus szabályozza, nagyon precíz irányító-visszajelző működés alapján. Ha nincs elég pajzsmirigy hormon a vérben, akkor a hipotalamus THR hormont termel, amely miatt a pajzsmirigy T3-at és T4-et /jódhormonok/ termel, melyek azonnal a vérbe kerülnek. Amennyiben a vérben megfelelő a szintjük a hipotalamus TRIH-t állít elő ennek következtében a pajzsmirigy leáll a további T3 és T4 /jódhormonok/ termelésével.

Fokozott pajzsmirigy működés:

Ekkor a pajzsmirigy több T3 és T4 hormont termel, melynek tünetei a nyugtalanság, felpörgött kedélyállapot, kézremegés, izzadás, nedves tenyér, gyors pulzus, dülledő fénylő szem, hasmenés, hajhullás, levertség, fizikai gyengeség, fogyás.

Csökkent pajzsmirigy működés:

Ekkor kevés  T3 és T4 /jódhormon/ termelődik, melynek tünetei a hidegrázás, gyengeség, aluszékonyság, gyenge-ritka pulzus, székrekedés, kedélyállapot csökkenés, hízás, ödémák kialakúlása, hunyorgó szemek, duzzadt szájszélek.

Veszélyeztetett gyermekek /lásd. szakvélemények/:

Már a terhesség nagyon korai szakaszában elkezd az embrió agya fejlődni. Kutatások támasztják alá, hogy normális fejlődéséhez nagyon fontos a jódhormon, melyet ekkor még az anya biztosít számára persze ha van miből és honnan. Ugyanis terhesség alatt másfélszer annyi jódot kell az anyának magához vennie mint terhesség előtt, sőt szülés után is, hiszen az anyatejjel biztosítja a baba számára a szükséges jód mennyiségét.

Pajzsmirigy betegség megelőzése:

A jóddal dúsított ivóvízzel és jódozott ételekkel pótolható és szinten tartható a szervezet számára szükséges jód mennyisége. A JODIS ivóvíz napi rendszeres fogyasztása biztosítja testünk számara az igényelt jód szükségletet. Így nem alakulhat ki jódhiány és számos kellemetlen tünet, illetve betegség, többek között pajzsmirigy betegség sem.

Adatvédelmi nyilatkozat